Παιδιατρικός Καρκίνος

 

Ο καρκίνος είναι σπάνια νόσος στην παιδική ηλικία. Αν και είναι σπάνιος, ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από τα ατυχήματα. Με την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων και την συμμετοχή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση της νόσου, η εξέλιξη των μορφών καρκίνου της παιδικής ηλικίας βελτιώθηκε θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι τύποι παιδικού καρκίνου είναι :

 • Λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική αύξηση ανώριμων και πρόδρομων μορφών των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται «βλάστες». 
 • Λεμφώματα Hodgkin και nonHodgkin ταξινομείται σε δύο ομάδες : Α) Τα επιθετικά(ενδιάμεσου/ υψηλού βαθμού) λεμφώματα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται γρήγορα στο σώμα και, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να αποβούν θανατηφόρα μέσα σε έξι μήνες. B) Τα βραδείας εξέλιξης (χαμηλού βαθμού) λεμφώματα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται αργά στο σώμα, γεγονός που δυσχεραίνει την αρχική διάγνωση.
 • Όγκοι εγκεφάλου, κυρίως νευρογλοιακοί (αστροκύττωμα, επενδύμωμα, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα), μυελοβλάστωμα, κρανιοφαρυγγίωμα, όγκοι της επίφυσης. Αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στα παιδιά.
 • Όγκοι συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το νευροβλάστωμα αποτελεί τον πιο συχνό εξωκρανιακό όγκο του νευρικού συστήματος. Αναπτύσσεται στα επινεφρίδια, σε άλλες θέσεις στην κοιλιά ή την πύελο και σπανιότερα εκτός αυτών των περιοχών του σώματος. Είναι σπάνια μορφή νεοπλασίας στους ενήλικες.
 • Όγκος Wilms(νεφροβλάστωμα). Αφορά συνήθως παιδιά και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μπορεί να αναπτύσσεται στον έναν ή και τους δύο νεφρούς.
 • Σαρκώματα μαλακών μορίων, με κύριο εκπρόσωπο σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις το ραβδομυοσάρκωμα (κακοήθη όγκο των μυών).
 1. Κακοήθεις όγκοι των οστών, οι συχνότεροι εκ των οποίων είναι το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing. Εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά μεταξύ 10 και 20 ετών.
 1. Ρετινοβλάστωμα. Εμφανίζεται στον βυθό του οφθαλμού (στον αμφιβληστροειδή) και, όπως συμβαίνει με αρκετές μορφές παιδικών καρκίνων, είναι σπάνιο στους ενήλικες.
 1. Κακοήθεις όγκοι γονάδων(ωοθηκών και όρχεων) και βλαστικών κυττάρων (χοριοκαρκίνωμα, καρκίνωμα λεκιθικού ασκού, εμβρυικό καρκίνωμα, σεμίνωμα, τεράτωμα).
 1. Ηπατοβλάστωμα, σε παιδιά συνήθως κάτω των 3 ετών και ηπατοκυτταρικός καρκίνος, σε μεγαλύτερες ηλικίες.
 1. Καρκίνος θυρεοειδούς, συχνότερα σε θήλεα αλλά γενικά σπάνιος.
 1. Κακόηθες μελάνωμα. Είναι αρκετά σπάνιο στα παιδιά.
Close Menu